Verschil langstokhaar en Oudduitse Herder
Uitleg wat het verschil is tussen Oud Duitse Herder en Langstokhaar
Regelmatig krijgen we de vraag wat het verschil is tussen langstokhaar Duitse Herders en Oudduitse herders. Het antwoord is eigenlijk heel simpel namelijk er is geen verschil qua hond. Ja ik schrijf inderdaad qua hond dit omdat er wat de mogelijkheden betreft wel verschil zit in een Oudduitse herder ten opzichte van een langstokhaar Duitse Herder. Laten we het eens goed uitleggen vanaf het begin:
Uit twee Duitse Herders stokhaar kan een langstokhaar geboren worden. Voor 1 januari 2011 was dat een fokuitsluitende fout (fokfout). Men kon dus niet verder met deze langstokhaar Duitse Herders in de sport, fokkerij en er was weinig animo voor. Het was immers een fokfout. Toch was er een groep mensen die wel wilde fokken met deze langstokhaar Duitse Herders en deze richtte zelfstandig een eigen vereniging op. De Oudduitse Herder vereniging. Echter is de Oud Duitse herder vereniging een niet door het FCI erkende vereniging! Wanneer je een Oud Duitse Herder koopt kan je je dus niet aansluiten bij een Duitse Herder vereniging, niet meedoen aan clubmatches voor Duitse Herders etc. etc.
Op 1 januari 2011 is de langstokhaar Duitse Herder geen fokuitsluitende fout meer en is deze erkend door de FCI. Dat betekent dat je met een langstokhaar Duitse Herder, geboren na 1 januari 2011, wel alle voordelen hebt ten opzichte van de niet door de FCI erkende Oudduitse Herders.
De, niet erkende, Oud Duitse Herder vereniging is veel soepeler dan de erkende Duitse Herder vereniging. Wie wil fokken met een Oudduitse Herder hoeft lang niet zoveel moeite te doen. Wie honden met keurfok wil fokken bij de Duitse Herder vereniging krijgt te maken met een zware beproeving op zowel kynologisch gebied als karakter. Beide ouder dieren dienen geslaagd te zijn voor het IPO programma en moeten worden aangekeurd. Bij de Oudduitse Herder dient de hond enkel aangekeurd te worden. De hond hoeft hiervoor geen enkele diploma op africhtingsgebied te hebben. Veel mensen zullen nu denken: “ Ik ga toch niet sporten met de hond. Het is gewoon een huishond”. Vergeet echter niet dat de Duitse Herder van nature een stabiele zekere hond is. Indien er gefokt gaat worden met honden die niet voldoen aan deze eigenschap kan het zijn dat je een onzekere, angstige hond krijgt. Dit is als gezinshond allerminst gewenst en kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. In onze ogen is dat een kwalijke zaak. Helaas weten mensen niet wat het verschil is tussen een Duitse Herder en een Oudduitse Herder en betalen voor een Oud Duitse Herder pup vaak meer dan voor een langstokhaar pup.
Het is jammer dat er zo weinig mensen op de hoogte zijn van de verschillen tussen Langstokhaar een Oudduits. Ik heb regelmatig mensen moeten teleurstellen die mee wilde doen aan een examen of clubmatch maar een Oudduitse Herder bleken te hebben ipv een erkende Langstokhaar.
Verschil Duitse Herder en Oudduitse herder
Alle Oudduitse herders stammen dus af van de normale stokhaar Duitse Herder. Wellicht wat generaties terug maar uiteindelijk kom je altijd terug bij de stokhaar Duitse Herder. Qua hond zit er in dat opzicht dus geen verschil. Het is dus ook een broodje aap verhaal dat wanneer je fokt met twee langstokhaar Duitse Herders je automatisch een Oudduitse Herder zal krijgen.
Rechte rug
Er zijn mensen die zeggen dat de Oudduitse Herders een rechte rug hebben en de langstokhaar Duitse Herders niet. Ook dat is een broodje aap verhaal. Ten eerste hebben mensen die spreken of schrijven van een herder met rechte rug zeer weinig tot geen verstand van de kynologie. Wat ze bedoelen is namelijk dat een Duitse Herder uit kynologische lijnen van achteren beter gehoekt is waardoor deze beter kan draven. Dit heeft niets met zijn rug te maken en evenmin met eventueel meer kans op HD. Wanneer je een Duitse Herder wil met een “rechte rug” zoals de onwetende het noemen dan kan je beter een Duitse Herder uit werklijnen nemen . De werklijnen zijn over het algemeen minder gehoekt van achteren. Er wordt gezegd dat de Oudduitse Herders met rechte rug geen HD hebben maar helaas heeft dat niets met HD te maken zoals eerder geschreven en hebben Oudduitse herders met rechte rug ook last van een verhoogd risico op HD.
Langstokhaar duitse herder fokker
Hoewel er na erkenning van de FCI steeds meer Langstokhaar Duitse Herder fokkers bijkomen hoef je niet perse een langstokhaar Duitse Herder fokker te zoeken om in het bezit te komen van een erkende langhaar. Er worden uiteraard nog steeds langharen geboren uit de combinatie stokhaar x stokhaar. Deze honden hebben niet minder haar dan een combinatie van langhaar x langhaar! Voordeel is dat je bij een stokhaar fokker veelal de beste langhaar pup uit het nest kan uitzoeken aangezien deze fokkers veelal de langharen niet zelf aanhouden. Een goede (lang)stokhaar fokker zal nooit zijn eerste nestkeus verkopen.
Wil je meer weten over de kansen op langhaar of stokhaar? Hieronder een overzicht
- Kruising stokhaar x stokhaar - Kan stokhaar en langstokhaar pups geven (meestal weinig tot geen langstokhaar pups in een nest)
- Kruising langstokhaar x stokhaar - Kan langstokhaar en stokhaar pups geven (meestal veel langstokhaar)
- Kruising langstokhaar x langstokhaar - Hier ben je verzekerd dat er alleen langstokhaar pups geboren worden.
Langstokhaar Duitse Herder pups te koop
Wij maken normaal gesproken de combinatie stokhaar x stokhaar waaruit zo nu en dan een langstokhaar geboren wordt. Momenteel hebben we langstokhaar Duitse Herders pups te koop. Indien je interesse hebt horen we dat graag.